pondělí, března 24, 2008

Observatoire de la Cote d'Azur

Ještě jsem vám neřekl, na jaké to instituci vlastně pracuju...

Takže, Observatoire de la Cote d'Azur by se dala přeložit jako Hvězdárna azurového pobřeží (teda, označení hvězdárna se mi k tomu moc nehodí, slovo observatoř nemám rád, takže asi by byl vhodnější název Astronomický ústav; vlastně já ani moc nevím, jak přeložit to Cote d'Azur, protože "azurové pobřeží" mi taky trhá uši; ale popojedem). Ve logotypu OCA jsou tři hvězdičky - jedna odpovídá části, která sídlí v Nice, druhá Grasse a třetí na Plateau de Calern. První dvě místa jsou pouze kanceláře a počítače, vlastní dalekohledy jsou umístěny na Plateau de Calern, odkud je i následující obrázek (klik), ve kterém jsou dvěma červenými tečkami (ty tečky jsou kousek nad dalekohledy) označeny tzv. boulé dalekohledy - tzn. dalekohledy ve tvaru láhve na jakousi stylovou minerálku. Tyto dalekohledy dřív sloužily pro interferometr GI2T (Grand Interferometre de 2 Telescopes), který už dneska není funkční - zavřel se kvůli rostoucímu světelnému znečištění od pobřeží a taky kvůli finančním nákladům. Nicméně jeho výborná optická část slouží dál - v USA na interferometru CHARA. (Obrázek interferometru v detailu třeba tady.)


Jak to vidí webcamera na Plateau de Calern. (c) OCA, www.oca.eu

Dalekohledy na Plateau de Calern jsou asi v nadmořské výšce 1300m a je tam tedy (občas o dost) chladněji než dole na pobřeží. Krásně si to můžete prohlédlout na animaci na těchto stránkách (zvolit 20 mars 2008 (Valider) a potom spustít animaci (tlačítko Animation de la journée entière) - během noci napadl sníh, který ale velice brzo slunko roztopilo.

I když na Plateau de Calern interferometr nefunguje, tak jiné dalekohledy jsou stále v provozu. Třeba takový měsíční laser, který "odstřeluje" Měsíc. Na vysvětlenou (ze široka): když postavíme tři zrcadla k sobě tak, že budou tvořit pravoúhlý roh, získáme tzv. koutový odražeč. Ten má tu zajímavou vlastnost, že když do něj "vletí" paprsek, tak se zase vrátí ze směru, ze kterého přišel. Na stejném principu fungují třeba odrazky, když se na ně díváme z jiného směru, než na ně svítíme, nevidíme nic - ale ze směru, ze kterého na ně svítíme nám pěkně svítí. Nu, a během cest na Měsíc se několik takovýchto koutových odražečů nainstalovalo i na Měsíci. To znamená, že když na ně posvítíme (velice výkonným laserem), tak se nám po nějaké době (asi po dvou a půl sekundách) část světla vrátí (jedná se tedy jen o několik fotonů z asi 100 000 000 000 000 000 000 vyslaných. A z rozdílu času, kdy jsme tento světelný puls k Měsíci vyslali a kdy jsme přijali zpátky odražený signál můžeme velice přesně vypočítat vzdálenost Měsíce. K čemu je to dobré? Například se tak zjistilo, že Měsíc se od nás (velice pomalu) vzdaluje... Jak to asi vypadá, se můžete podívat na této fotce.

Jinak, budoucnost "tříhvězdičkového" astronomického ústavu je, zdá se, napsána. Pracoviště v Grasse se během asi čtyř let zruší a lidé tam zaměstnaní se přesunou do Nice. Prý to ušetří peníze - ale lidi z toho moc nadšení nejsou, zejména kvůli tomu, že bydlení v Nice je ještě dražší (cca o 40 - 50%) než bydlení v Grasse. Olivier mi k tomu a k výsledku voleb řekl tohle: "Nikdy bych neřekl, že s platem přes 2000 Eur si budu připadat jako chudý člověk." Holt Azurové pobřeží je fakt pěkné, ale taky pěkně drahé.

Žádné komentáře: