pátek, září 01, 2006

Cesta tam a snad i zpátky, tentokráte do Garchingu u Mnichova (4)


Zpatky z hospody. Poprve jsem mel tuplak (nemecky se rekne Mass) a poprve jsme odesli relativne brzo. O pul devate. Nicmene ja nesel do hotelu, do pokoje, do postele, ale zpatky do institutu, k pocitaci, vyslat nejake zpravy k domovu a... dopsat zapisnik.

Druhy den po prednaskach jsme zacali pracovat na projektech. Konkretne my delame na nejake galaxii, rekneme NGC7582, na infracervenych snimcich jejiho centra. Je to ta zajimavejsi cast prace - seznamit se se vsemi obtizemi, ktere prinasi pozemske pozorovani v mid-IR. Ale vysledky jsou kupodivu docela dobre, i kdyz je pravda, ze vysledny obrazek o velikosti cca 60 x 60px si z vizualnimi prehlidkami moc nezada. Ale zase pri zpracovavani pozorovani jsem poprve videl Airyho disk. Otazka pro duvtipne ctenare: co lze z toho vycist? :)

Dalsi postup uz tak zabavny nebyl - delal jsem zhruba to, co bych chtel delat jako beznou denni ,,vedeckou" cinnost. Spustit IRAF, nastudovat manual, provest prikaz. Sedim s kolegou z Nemecka, vedle sedi kolegyne bulharka a turkyne a pripadam si tady dost... nudne. Mozna je to tim, ze nase vedouci nam vsechno vysvetluje tak nejak za pochodu, mozna by bylo lepsi trosku zmenit system, mozna si trosku lepe zodpovedet na otazku, k cemu ma tato letni skola slouzit... Zatim to vypada, ze pokud prekonam svou lenost a nic moc anglictinu, tak ze budu mit na konci plno pripominek, komentaru a napadu. Proste zatim mi ta skola moc nedala.

Anyway.... Teda: kazdopadne... Vcera jsme prisli do nejake urcite uplne uzasne restaurace s umelymi listky ruze rozhazenymi po stole, ale... vzhledem k tomu, ze se reklo, ze se pujde jen na pivo (a podle toho vypadalo i moje obleceni), tak jsem moc rad nebyl. Navic jsem se tak trochu desil, jaky bude pohled do jidelniho listku... Nu, stal za to. Jidla vetsinou pres 15Euro, strudl 4.40. Dal jsem si jen to pivo a pripadal jsem si jako ostuda nesmirna. Nicmene to, co nosili vetsine mych spolustolovniku, to stalo opravdu za to. Jen mit poradny hlad a penize. Zpatky jsme se dostali kolem jedenacte. (Jak se koukam, dneska nebudu doma driv.) To dneska jsme vyrazili do typicke ,,biergarten". Ta garchingska je udelana ze stareho mlyna, ktere se porad toci, akorat dnes ho nepohani voda, ale elekticky proud (takze kolo pohani vodu - a ja se porad divil, ze v tom potoce je takovy proud). Vsude kolem je spousta lavicek a stolu, cast pod strechou, clovek si chodi pro tuplaky k vycepu, vedle se opekaji parky... Proste typicka pivni kultura. Nicmene je nutne rict, ze tuplak mi neprisel jako nejake prehnane mnozstvi piva, pilo se do docela dobre a trvalo to docela primerenou dobu. Ale mozna je to tim, ze jsem mel jen jeden. :)

Tak jo, ja uz jdu... :)

Žádné komentáře: