čtvrtek, prosince 29, 2005

Osvícení? Asi ne, spíš už magořím...

Cajove osviceni

Pomalu se zacinam nachazet hloubku a smysl ziti a byti. Prvnim krokem je Pu-Erh, caj, ktery pry piji mnisi v tibetskych klasterech. Ted premyslim nad druhym krokem. Ze bych ten caj prestal pit z gambrinusackeho pullitru?

Lecebne osviceni

Ze jsem na to neprisel driv! Vzdyt je to tak jednoduche!
3 strouzky cesneku, 2 malinke cibule, vykloktat stamprli slivovice!
A ja se skoro tyden trapim!

Novorocni osviceni bez pointy

Lezim takhle v posteli a premyslim, kampak se asi podivam pristi rok. Zugspitze? Hochkoenig? Wallisske Alpy? Mont Blanc? Rohace? Prijde jaro, teploty se pomalu zacnou zvysovat, snehova pokryvka stabilizovat, rozkvetou horce a proteze... A nad tim vsim budou stat hory, stejne jako loni, stejne jako pristi a popristi roky. Jen lide pod nimi se budou menit, v neustalem cvrlikotu vydechovat nad jejich majestatnou krasou, aby hned pote zase spechali do sveho obycejneho zivota tam kdesi daleko. Letni sezona uplyne, prijdou podzimne-zimni pliskanice, hory zase vydechnou od naporu zvedavych a dychtivych oci. A pristi rok zas a znovu, stejny blaznivy kolotoc... Za ta leta si kamenni velikani jiste zvykli, jen s prvni stopou v ztvrdlem firnu se trochu proberou ze sve drimoty a pomysli si ,,Coze, uz?"

Pocitacove osviceni

Je noc, neco po pulnoci. Vsude je ticho, jen ja datluju do pocitace tyto nesmysly. A pro to okolni ticho slysim, jak pocitac tise prede - tam skytne harddisk, tam nejake jine zarizeni, ktere nedokazu identifikovat. Ted trosku zavrcel vetrak - to jen, aby pripomenul blaznovi, ze je noc a ze by nemel rusit jeji rozlehle ticho.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

K tomu Pu Er:
Pu Er nebyl původně znám jinde než v oblasti, kde se pěstoval. Vojáci si za vlády mongolského chána všimly, že lidé ve vzdálené provincii Yunnan si z jakýchsi listů vaří polévku, které přičítají téměř zázračné léčebné vlastnosti. Měla nejen léčit nemoci, ale i prodlužovat život a dodávat energii. Tak se stal Pu Er známý po celé Číně a později i za jejími hranicemi. Dlouhý svinutý temně hnědý list s šedavým leskem na povrchu. Tento čaj se vyznačuje zcela specifickým (zemitým) aróma starých budhistických klášterů. Vyžaduje delší čas pro máčení. V šálu je pak nálev až kávově temné barvy. Silná chuť tohoto nápoje je málo čím překonatelná.