úterý, října 13, 2009

Lisabonská smlouva (Support our president?)

A není to jedno? (Podpořit prezidenta? Vy jste se snad zbláznili!)

(Nebojte, vysvětlím - a ani to nebude tak dlouhé.) Kdesi, tuším, že na blogu Tomáše Sedláčka (asi bych si ho měl přidat do oblíbených) jsem četl, že největší chybou kterou dělají příznivců komunismu je to, že srovnávají reálný kapitalismus se všemi jeho chybami s ideálním komunismem - který se ovšem nikdy nikomu nepodařilo zrealizovat. Z tohoto srovnání samozřejmě vyjde lépe komunismus, protože je ideální :) - ale ve chvíli, kdy bychom srovnávali reálný kapitalismus s reálným komunismem, dopadne toto srovnání (úplně?) jinak. (Pro příklady netřeba chodit daleko, pokud někdo ví o protipříkladu, sem s ním.)

Podobně to vidím i s odpůrci Lisabonské smlouvy. Ano, bylo by krásné odmítnout Lisabonskou smlouvu, vystoupit z byrokracií kypící EU a stát se jen členem EHS - ale k čemu by to (reálně) vedlo? Už teď je ČR nepřímo ovlivňována z Ruska. Sen o suverénním státě? Kde jste tuto sci-fi (naposledy) viděli? V roce 1937? Stačí se podívat, kam jsme to dotáhli za 20 let svobody - vždyť v Evropě jsme akorát za šašky. Naše domácí i zahraniční politika - to se nedá nezvat jinak než "absurdní komedie". A vidíte někde šanci na změnu? (Pokud ano, tak kde a v jakém časovém horizontu?)

Resumé: Lisabonskou smlouvu si plně zasloužíme! Částečně za trest, částečně za "odměnu". A pan prezident? Jakkoli se můžu s některými jeho názory ztotožnit (GW), jsem přesvědčen, že během několika posledních let (minimálně jeho 2. funkční období) kormidluje Českou republiku směrem na východ, do objetí velkého ruského medvěda. Proč bych ho tedy měl podporovat?

5 komentářů:

mates řekl(a)...

hm, pominu-li to, že si nemyslím, že by Vašík kormidloval za medvědem (asi "nejkontoverznější" komentář o spoluvině Gruzie na loňském konfliktu bych srovnal s tím, že když se poperou dva grázlíci a já nebudu automaticky stát na straně toho slabšího nemusí to ausgrecht hned znamenat, že podporuju toho silnějšího), vidím současnou situaci ve dvou rovinách:
1)první - vlastní obsah LS, o kterém "znalci" tvrdí, že jde v podstatě o kumulaci stávajících smluv do jednoho dokumentu, takže proč ho nepodepsat? Ze stejného důvodu se můžu zeptat "a proč teda podepisovat?" lze se o něm hádat a přesvědčovat (tedy o tom obsahu)
2)druhý : způsob ratifikace - když se ratifikovala evropská ústava a odmítli to frantíci a holanďani v referendu, druhou možnost v podobě referendové ratifikace LS, jako následnice EÚ už nedostali a odkejvali to oslíci v tamních parlamentech (jako ostatně i v našem - osobně mě Petr pěkně dožral a ač to obvykle kamarádům nedělám, byl jsem na něj velmi vulgární), zůstalo pouze referendum v Irsku a i tam to bylo až na druhý pokus, přesně ve stylu toho vtipu (hoď si kostkou a když padne 1,2,3,4,5 tak tě zmlátíme. A co když padne 6? Tak můžeš házet znova) (- mimochodem, prošly změny kvůli Irům ratifikací ve všech ostatních, do té doby odratifikovaných státech?).
Dále - opět si o obsahu můžu myslet co chci, ale nátlak na průběh ratifikace v (dosud) aspoň trochu suverénní zemi mi připadne naprosto nepřípustný (a zjevně to není jedntlivý exces - stačí vzpomenout na to, jak jsme "propásli příležitost mlčet", výroky Jo Leinena nebo návštěvu Cohn-Bendita) a IMHO mi z toho plyne, že když se něco takového odehrává v době, kdy ještě to "veto" máme, co se asi bude dít, až tomu tak nebude? etc, etc.

A teď ještě k tomu reálnému kapitalismu: připadá ti jako kapitalismus fakt, že když si koupíš dva hektary půdy, nesmíš si na ní pěstovat co tě napadne? (např. víno), připadá ti jako kapitalismus dvě miliardy (nebo snad čtyři) z peněz daňových poplatníků za likvidaci našich cukrovarů? připadá ti jako kapitalismus rozdílný způsob dotování (brrrrrr už jen to dotování mi připomíná zápornou daň, které jsme se zbavili tuším v 91) stejné činnosti, zatím na základě místa podnikání (zemědělci naši a francouzští)?

Sakra, to jsem se rozkecal...

Ježo řekl(a)...

Už jsem tady. :) A vůbec nevadí, že jsi se rozepsal, já rád podebatuju (kvůli tomu jsem to tak trochu psal). :)

Vašík a medvěd? Obávám se, že v tom se asi neshodneme. Ono nejde jen o Gruzii. Z poslední doby: kdo srovnával nebezpečí ze strany Moskvy a Brusele? (Zvlášť v situaci, kdy je to tady prorostlé ruskými špiony, mafiány, kdy mají ošéfované polovinu českého průmyslu, mi Klausův výrok nepřijde až zas tak košer. (Navíc on o tom MUSÍ vědět.) A ještě sponzorství Lukoilu u jeho Modré, nikoli zelené planety... Jasně, nemusí to nic znamenat, ale mě to prostě nehraje.

A nyní k vlastní LS: souhlasím, že je to balast, souhlasím s připomínkami k ratifikaci, nezpochybňuji, že nátlak na její přijetí je na červenou kartu, ale já jsem se snažil říct něco jiného - a proto to srovnání.

Přiznivci komunismu srovnávají ideální komunismus s reálným kapitalismem. Odpůrci LS srovnávají ideální stav bez LS s reálným stavem s LS. Obojí dává pokřivené výsledky.

Jaký bude - dle mého odhadu - efektivní vliv na reálnou politiku ČR? Nula nula nula skoro nic. Proto si myslím, že si LS zasloužíme - jak jsem psal z části za trest, z části za "odměnu". Kdybychom byli lepší (měli lepší vnitřní i zahraniční politiku), mohli bychom žádat lepší LS, lepší EU... Takhle pouze sklízíme ovoce své "práce".

Osobně si myslím, že tanečky kolem (dle mého mínění ne příliš důležité) LS mají za jediný cíl - odvést pozornost od důležitějších problémů. Možná je to paranoidní, ale podle mě ruský medvěd nespí, on je hodně aktivní, byť zatím skrytý v houští.

A ještě jedno rýpnutí si do VK: jeho tanečky kolem Benešových dekretů, jeho licitace jestli podepíše a kdy ne, jeho kladení si podmínek - to vše je nedůstojné hlavy státu. Pokud podepsat nechce, tak ať rovnou řekne "nepodepíšu" - a ať se nevymlouvá jednou na Iry, podruhé na Ústavní soud, potřetí na sudetské Němce. Tohle se prostě nedělá. Kaczyński je alespoň chlap (i když podepsal) - hrál na rovinu.

Ježo řekl(a)...

P.S. Ach jo. Já opravdu nechci dělat advokáta LS.

mates řekl(a)...

srovnání Moskvy a Brusele - neznám přesnou citaci, jen to co proběhlo médii a ze zkušenosti vím, že naše statečná objektivní veřejnoprávní média lžou a překrucují jak na běžícím páse. Na špióny z Moskvy nevím co bych řekl - prostě nevím, jak to je (fakt je, že jsme na území, které bude vždy objektem zájmu velmocí).

Ten třetí odstavec mi přijde malounko nefér - vím, že nesrovnáváš komanče s odpůrci LS, ale moc se mi to nelíbí (mimochodem, ideální komunismus je totalitní mraveniště).

V tom dalším odstavci na mne trochu dýchlo tvé sebemrskačství - když pominu sebe, docela se mi nelíbí stav, do kterého se řítíme a který si vyžere třeba Tomík...
A znovu, pokud dosah bude nula nula, proč je toho třeba? V této souvislosti mě děsí situace, kdy budeme například reprezentováni jediným ministrem zahraničí (či spíše mimoevropství) typu bývalého levičáckého teroristy Joschky Fischera - protože naše zahraniční politika např. vůči Izraeli je jedna z mála věcí, které se mi v naší politické scéně nehnusí (i když osobně bych dal přednost jednoznačnější podpoře Tel-Avivu).

S posledními dvěmi odstavci souhlasím, jsou to opravdu spíše tanečky než reálný odpor (i když vnitřně doufám, že mě VK překvapí).

Ještě jednou k mohutnému tomu tam dubisku - daleko největší průser vidím v měkkosti a podlézavosti Baracka plechové huby Husseina Obamy.

ad PS, někdo to dělat musí ;-)

Nemůžu si odpustit ještě poznámku: to co je teď EU mi skutečně čím dál tím silněji připomíná reálný socialismus ať už v hospodářství návratem praktik RVHP nebo v oblasti "svobody", kdy mám čím dál silnější pocit potlačování svobody slova a názorů. Je pravdou, že se zatím za projevení názoru nezavírá ale ostrakizace jiného než mainstreamového je na denním pořádku. Následovat budou problémy v práci (už se ve státní správě také občas objevují) a odtud je k trestnosti jen krůček. (co jiného než snaha kriminalizovat odlišný názor jsou Liškovy a Gajdůškové kecy o Klausových vlastizradách a odvoláních?)

Ježo řekl(a)...

Chtělo by to argumenty, já vím... Asi si začnu dělat výpisky a vystřižky z novin. Faktem je, že z Klause mám poslední rok velmi proruský (a občas i proparoubkovský) pocit. (Dřív jsem si myslel, že je to určitý pocit zhrzenosti vůči tomu, že mu Topolánek "ukradl" ODS, ale o tom jsem čím dál míň přesvědčen.)

Nefér... Ano, vím, že to kulhá, třeba proto, že nikdo neví, jak bude vypadat reálný stav s LS. Ale přes to - jakkoli se mi můžou líbit ideály, za které bojují někteří odpůrci LS, tak za sebe jim můžu vzkázat jediné: "takhle tedy ne". (Jak by to mohlo jít? Objet Evropu a vyjednat "jinou Evropu". Kdo z kritiků se o to alespoň pokusil?)

(Že je ideální komunismus jako mraveniště: krčím rameny - někomu se to může líbit...)

A naše zahraniční "politika"? Kterou myslíš? Hradní, bývalou vládní nebo bývalou opoziční (jak vzhledem k Rusku, tak třeba na Blízkém východě)? Co je lepší, mít tři zahraniční politiky nebo jednu? Já mám pocit, že jednohlavá saň se krotí o něco snáz než ta tříhlavá...

Myslím si, že Václav Klaus už svoji šanci propásl. Tanečky? První, co se mi vybavilo "Václav Klaus Jiřím Paroubkem Evropské unie".

Ad. B.H.O.: Zaznamenal jsem názor, že USA by mohly vystoupit z NATO... (a ty by ses divil?)

K poslednímu odstavci: jsi si jistý, že to je Europe-wide? (A Liška a Gajdůšková - vzpomínáš si na PhDr. Miloslava Sládka? ;))