čtvrtek, listopadu 11, 2010

Luník IX

... a najednou si člověk připadá jako kdyby žil na jiné planetě.

Nu, nebudu to prodlužovat: dostalo se ke mně video z nechvalně známého košického sídliště Luník IX. Pokud máte dost odvahy, zadejte si to do googlu (ať už obrázky, nebo web) nebo youtube - pravděpodobnost, že šlápnete vedle, je jen velmi malá. (Jen malé upozornění: jen pro silné povahy!) A jak si to stále nedokážu představit v reálu, napadá mě klasická otázka: proč? A proč se s tím nic nedělá? Jsem divný, když si myslím, že teneto stav už je víc než zralý na vyhlášení stavu nebezpečí (nouze) a povolání armády?

A přitom východní Slovensko je tak krásné.

3 komentáře:

Julinka řekl(a)...

Prečo sa s tým nič nerobí? Ale ba... Naozaj Ťa nenapadá prečo? Odpoviem Ti tým, že zaujmem ten najflegmatickejší a najľahostajnejší postoj a poviem, že je to proste tak a inak to nebude. Viem, že sa situácia ani na Luníku IX ani niekde inde nezmení.

Pred nejakým tým časom som bola s mamkou v jednej nemenovanej cigánskej osade na východe Slovenska "verbovať" cigánčatá do detského letného tábora. Chatrče postĺkané z kadečoho, špina, neporiadok, nahé cigánčatá pobehujúce kade tade. Bol to pre mňa zážitok, ale "prevychovávať" týchto ľudí by som rozhodne nechcela.

Samozrejme, boli takí, čo si mysleli, že spasia ich svet a nastolia poriadky, ale po nejakom čase si uvedomili, že je to zbytočné a odišli a všetko ostalo tak, ako predtým.

A čo by si Ty konkrétne chcel s tým robiť? Ak máš nejaké nápady, prečo sa s nimi nepodelíš? Prečo neoslovíš "kompetentných", možno sa to podarí. (Nemyslela som to v zlom).

Pozrela by som sa na to triezvejšie. Nechce sa = Nedá sa.

Viem, že východné Slovensko je krásne. Ale čo s tým, keď druhým je to jedno?

Prajem krásny deň,
J.

Ježo řekl(a)...

Nechce sa = Nedá sa. - Plně souhlasím, resp. myslím si, že se začne něco dělat až ve chvíli, kdy to přeroste v nějaký opravdu velký průser (epidemii nebo tak něco).

A čo by si Ty konkrétne chcel s tým robiť? - Nevím, na kolik je to reálné, Východ znám velice málo a navíc vůbec netuším, jaké jsou zákonné možnosti, ale (jak jsem v článku naznačil): vyhlášení stavu nouze / nebezpečí, povolání armády vč. zřízení nějakého dlouhodobého stanoviště a nějaký zvláštní režim s permanentním dohledem a nějaký sociální program. Je mi jasné, že to je hodně dlouhodobé, ne-li trvalé. (Když se můžou posílat voj. jednotky a voj. nemocnice do Afghánistánů a Íráků a pod, proč by to nešlo na SK?)

Anonymní řekl(a)...

vcera jsem se byl po luniku projet autem.nic takoveho jsem v zivote nevidel...je to chliv!nic nez tma!chudaci decka,nam ctyri roky starou dceru,nedokazi si predstavit ze by takto travila detstvi..hruza!co jsem se bavil se slovakama,nic se s tim asi nenadela,dokud se to cele nesesype.