čtvrtek, ledna 14, 2010

Zase nemůžu spát, ...

... myšlenky mi víří hlavou. Naštěstí mají hlavu a patu, takže dnešní noc nejspíš nakonec dostane nálepku produktivní.

* * *


Václav Cílek: Krajiny vnitřní a vnější

Konečně! Konečně jsem se dostal k přečtení této knížky - a rozhodně nelituji.

Už dlouhou dobu jsem na tuto knížku (a spolu s ní i na Václava Cílka) narážel na spoustě blogů a diskuzí, novinových i časopiseckých článků. Když pominu jeho názor na vznik kruhů v obilí ;) , většinou mě jeho názory hodně zaujaly. I třeba jen kvůli tomu, co říká o rozdílech mezi Čechy a Moravany -

... Ta země si je (její obyvatele) přivlastňuje, přetaví je k obrazu svému. Proto existuje něco jako národní mentalita, i když se těžko postihuje. Evidentní je třeba rozdíl mezi Čechy a Moravany. Morava, to jsou úvaly, spojnice mezi Panonskou nížinou, dunajským okruhem a Polskem. Proto má vždy průchozí charakter: lidé tam mají rádi nově příchozí, jsou otevření, srdečně vítají. Česká povaha je naproti tomu uzavřena do kotliny. Je tvrdší, smutnější, melancholičtější, hůře se do ní proniká. Navíc jako celek nemáme moře, které dává rozlet a pojem velikosti, z toho pramení malicehrnost, česká malost. Naše hranice všude naráží na sousedy, tím pádem i sousedi uvnitř země na sebe narážejí, závidí si, jsou na sebe nepříjemní. ...


- které jsou tak těžko uchopitelné a přesto je každý (dobře, když si vzpomenu na pár diskuzí s některými kamarády ;) tak ne každý) cítí nebo alespoň podvědomě tuší.

Z jiného soudku: na několika příkladech ukazuje to, jak lomy mohou (za některých předpokladů) obohatit krajinu. Tento způsob uvažování se mi velice líbí, je - podle mého názoru - rozumným kompromisem a rozumnou alternativou k na jedné straně hysterii tzv. "ekologických" organizací a na druhé straně bezohledného znásilňování krajiny.

Ovšem, ne se vším souhlasím. A asi nejvážnější výtku (spíš podotek) najdu hned v knize, na straně 269 druhého vydání v medailonku autora - ... J. Sádlo o něm prohlásil: "Cílek ví úplně všechno, ale ví o tom tak 5 - 7 %." Ano, nejsou to nic jiného než úvahy, hodně myšlenek a názorů není ničím podloženo - jen vyřčeno bez důkazu; z části proto, že těch myšlenek - i když se opakují - je tolik, že jejích důsledné zpracování by vydalo na mnoho odborných statí, z části kvůli tomu, že (viz třeba citovaný úryvek) některé názory - myslím - ani doložit nejde.

Přečtěte, uvidíte. Doporučuji všem.

(A anketní otázka na závěr jako malý bonus: Čechy a Morava - každý tady žije, tak to má přímo na talíři. Jak se ale liší Hornorakušák, Dolnorakušák, Solnohradec, Tyrolec a Korutan? :))

Žádné komentáře: