středa, srpna 05, 2009

Zase politika

Tak jsem zase našel jeden článek. Smutné je, že tento článek mají za velmi chytrý a přesný i lidi docela vzdělaní a s přehledem.

Dobře: proč považuju tento článek za hloupý? Prvně, když přesouvaly výrobu do ČR zahraniční firmy, ještě jsme je (resp. vlády) podporovali(-y) nejrůznějšími pobídkami, odpouštění daní apod. Na základě stejné logiky teď firmy přesouvají výrobu jinam - a najednou je to špatně.

Ale hlavně: cílem firmy musí být zisk. Jinak nelze investovat do modernizace, jinak nelze zůstat konkurenceschopný. Je smutné, že tato základní pravda obchodu lidem tolik uniká.

A ještě jeden příklad - škodovka plánuje přesunout svoji výrobu na Slovensko (myslím, že k Bratislavě) - a nikdo neprotestuje. Proč? Nevím. Ale může za to jen naše hloupost a rozežranost, že jsme prožrali zavedení Eura.

Ano, Česká republika se stává smrdutou bažinou sociálních dávek, ve kterých sami sebe utopíme.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

K článku: Martin, toto sú zahraničné firmy. LACNÁ PRACOVNÁ SILA=ZISK. O nič iné im ani nejde. Pracujem pre jednu z nich, tak viem.

A k Škodovke: No... je mi to ľúto... ale zmena charakteru ekonomiky = zmena stratégie firiem.... myslím si však, že je to poriadna odvaha presunúť výrobu do inej krajiny, keď po automobiloch nie je v dnešnej dobe krízy až taký dopyt... (ale zase všetko dostane len Bratislava - mi východniari si akosi nevieme poriadne dupnúť)

(Dúfam, že som nenapísala nejakú blbosť, ak áno, ospravedlňujem sa)

Anonymní řekl(a)...

opravujem chybu - my východniari... (keď niekto celý deň spíkuje tak tú svoju rodnú reč akosi zabúda)

Ježo řekl(a)...

Ad škodovka: mě líto není. Blahopřeju, zasloužili jste si to! A nám dobře tak!

Ad levná pracovní síla: kdyby většina lidí něco pořádného uměla, tak se uživí i jinak, než jen ve velkofabrikách jako podavači součástek. Jenže většina lidí na školách nic pořádného nedělá - jak žáků, studentů, tak učitelů. Mizerná kvalita výuky a malá motivace něco skutečně umět z nás dělá zemí, která může nabídnout jedině tu levnou pracovní sílu - protože nic jiného neumí. Kdyby tady lidi něco pořádného uměli, kdyby byli opravdu kvalifikovaní, tak se uživí i bez ohledu na velkofabriky - anebo sami založí nějakou rozumnou firmu, továrnu.

Podivný tento svět. Před několika dny jsem četl, že ve Velké Británii chtějí zavést daň za krásný výhled z okna. Seznam zemí, kde bych chtěl žít se rapidně zužuje.

Anonymní řekl(a)...

Ále... viem, máš pravdu, takých lajdákov by som s prepáčením nakopala do zadku, avšak, nehádž všetkých do jedného vreca... Na Slovensku a v Čechách sa kladie dôraz na vzdelanie, kým v zahraničí(a to som absolvovala niekoľko takých pohovorov) skôr dajú na to, aké máš skúsenosti a čo dokážeš...ale toto je na dlhšiu debatu...

A to vážne??? to musí byť fakt nejaká somarina...ma podrž... čo tí ľudia dnes nevymyslia... To mi pripomína vypočítavca Thérnadiera z Bedárov - ten mal dane na všetko, lol.

Buď rád, že žiješ tam, kde žiješ. 2roky v UK, 2 roky v USA, 2 roky zase v UK, ale na staré kolená ma to ťahá domov... všade dobre, ale doma najlepšie... keď som bola mladšia, rezolútne som nejaký ten návrat odmietala, ale rokmi a skúsenosťami sa človek predsa len mení.

Ježo řekl(a)...

Důraz na vzdělání? To myslíš důraz na předložení těch lejster, která neříkají nic o tom, co ten člověk opravdu umí? Jinak ano, nejsou takoví všichni, ale (bohužel) vyjímek je pomálu, řekl bych, že méně než pět procent. A to je zoufale málo.

Ad daň za výhled: HN. Jinak těchto věcí je víc, třeba od kamarádky vím, že ve Švédsku se platí daň z nemovitosti podle průměrné aktuální ceny nemovitostí v okolí. Tahle to nezní až tak blbě, ale představ si situaci: někde pár km za Stockholmem žije pár důchodců v nějakém malém domečku. Lokalitu objeví investor, postaví tam luxusní vilky, které si za patřičný obnos koupí noví, lépe situovaní majitelé. Problém je v tom, že vysokou daň z nemovitosti najednou zaplatí i ti důchodci, přestože na svém domečku neopravili ani okapy. (Ale prý je tento způsob výpočtu daně už zrušený, nevím.)

Ad doma je doma: ano, to máš pravdu, stejně jako "moje hory" bude navždy západní část karpatského oblouku (přestože už jsem častěji ve východních Alpách, ve kterých se už, troufám si říct, docela orientuju. Ale spíš si myslím, že to je o tom, že moje (a hádám, že i tvoje) pobyty v zahraničí byly jen takové provizorium - člověk byl na ubytovně nebo v podnájmu a něco jako domov si tam nezařizoval. Ve chvíli, kdy bys tam do nějakého "nového domova" investovala, tak si myslím, že bys to místo začala vnímat trošku jinak.

Ježo řekl(a)...

A pokud by někdo potřeboval rozvést poslední dvě věty, tak odkazuji na dnešní článek na Neviditelném psovi, bod 4 a) - f).